top of page
Skribentens bildmariawaxin

#1 Morningpages 0823

Kreativitet


När flasklammen äntligen är avvanda ropar odlingslådorna efter ogräsrensning och vattning. När ogräset äntligen är uppryckt ska gräset klippas och gräsklippet krattas ihop till gödning åt alla växande plantor. När gräset är klippt och klippet utspritt runt alla plantor är det dags att börja skörda. Och sedan är det dags att börja om.

Det är nu två månader sedan jag skrev att jag skulle börja skriva Morningpages varje fredag. Sommaren är inte bästa tiden att börja på, med allt som är att göra på gården, så först idag kommer här det första inlägget under denna rubrik.

Morningpages skriver jag för att rensa ut allt, skriva av mig, som upptar mitt sinne, känslor och tankar och därmed hindrar mitt kreativa flöde. Here we go! Nu ska jag skriva av mig.



Skörd


Rabarbern var först ut att mogna och vi har njutit av många goda smulpajer. Jordgubbarna i frilandet gav i år en ovanligt tidig och rik skörd. Hela 7 kg plockade vi i början av juli. Sen blev det explosion av hallon, vilket var fantastiskt. Hela tomten fylldes plötsligt av vildhallon med bär. som om min längtan efter hallon drog dem till mig. Så glad för det, men de skulle ju plockas. Efter hallonen kom björnbären och sedan spenaten, tomaterna, paprikan, zuchinin, gurkorna, vindruvorna och mangolden. Och nu de första äpplena.

Det låter som jag klagar, men det gör jag inte. Jag älskar att skörda. Det är lika fantastiskt varje år,; att ur de små fröna bildas dessa vackra och goda skapelseunder. Vad jag försöker skriva är att odlandet, och tillvaratagandet av vad naturen förser oss med, tar tid och detta är den långa ursäkten för att jag varken har målat eller skrivit på flera månader.


Nya på gården

Angelica och Dora

Midingstorp har blivit med hyresgäst! Angelica och hennes sto Dora flyttade in i juni. De har också hittat hit genom min dragningskraft tror jag. I två år har jag sagt till Rikard att jag skulle vilja ha en hyresgäst med häst, som helst av allt är trädgårdsintresserad, och nu är hon här! Rikard såg Angelicas annons efter boende för sig, sin häst och fyra katter i gruppen Ekobyar på Facebook, vi tog kontakt, hon kom och provbodde i en vecka och i juni flyttade de in. Jag får skriva om omställningen det innebar för hästarna i ett annat inlägg. Triangeldrama, som efter några oroliga veckor slutade lyckligt.


Hemester med barn och barnbarn

Greta och jag hade roligt med såpbublor


I juli kom alla mina fyra barn, och mitt barnbarn, för att fira Mikaelas 40-årsdag. De var här en i vecka och sen kom Rikards son med familj. Vi är så glada att de tycker om att vara här och det är så mysigt att bara få vara tillsammans under många dagar. Förutom bad och ridning ville flera pröva på att måla i studion, vilket jag naturligtvis tycker är extra roligt.


Walter och Vera prövar på Acrylic pour


Första tavlan såld - till USA!

Jag skulle egentligen deltagit i en konstutställning på Stensjömåla gård här i trakten, men jag ställde in det för att inte bli för splittrad. Ville vara helt närvarande med barnen. Men jag fick ändå sålt min första tavla! Min mammas kusinbarn i USA såg mina målningar på Instagram och ville köpa Entangled. Så den är nu på väg till Wheaton utanför Chicago. Hoppas den har klarat frakten! Lite nervöst eftersom det är första gången.


Entangled

Extra hjälp på gården

I juli fick vi en oplanerad volontär, Klara från Frankrike. Vi räddade henne från ett vandrarhem i Stockholm, dit hon hade flytt från en gård hon inte trivdes på. Hon var jättetrevlig och gjorde ett bra jobb trots att hon bara var här i två veckor. Vår långtida volontär Rudie från Holland, som är här för  tredje gången, tyckte att det var roligt att ta hand om henne. Nu har vi Mary från USA här i två månader. En annan fantastisk tjej, som älskar att gå barfota, ta hand om djuren, lära sig om permakultur och örter och laga nyttig vegetarisk mat. Hon är hästtjej också och igår red hon Omer för första gången.


Kreativitet

Nu när vi har mer hjälp är det underbart att kunna ta sig tid att gå in i Studion igen och måla. I den norska målarklubben jag är med i online har vi struktur som tema för augusti, så nu har jag tre målningar på gång med struktur vilket är nytt och spännande. Älskar att utforska nya tekniker!


Imorse gick jag upp strax innan 05 00 för att skriva och meditera. Men först läste jag återigen om Morningpages i Julia Camerons "The Artist's Way, a spiritual path to higher creativity". Jag ska låna ut den till Mary. Som alla andra volontärer, som kommer hit, är hon mycket kreativ. Hon sjunger, spelar cello, piano och gitarr, skriver och har börjat måla. Det riktigt sjuder på gården. När Mary tar paus från trädgårdsarbetet sätter hon sig i kajaken och målar. Eller spelar på gitarren, som hon har fått låna. Rudie skriver mer och mer, spelar gitarr och trummar. Sjunger och visslar gör han hela dagarna.


Fotoboken


Även Rikard, som har tagit sig förbi 70-årsstrecket med attityden att fira livet istället för åren, har också blivit mer kreativ och tagit fram riktiga kameran och fått en nytändning i sitt skrivande. Kanske att fotoboken Moments, med tillbakablick över de senaste 5 åren här på Midingstorp, som han fick av mig, gav honom en skjuts?

Sommarens alla aktiviter och umgänge klingar av. Vi välkomnar stillheten, de vardagliga sysslorna med djuren och växterna, som skänker lugn när de utförs utan stress.

Här kan vi helas, upprättas, må bra och skapa. Morningpages är en utmärkt skjuts på vägen.

24 visningar

Comments


bottom of page